ÜCRETSİZ TANITIM
Bilgilendirme yazısı’nı okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Adınız, Soyadınız *
İl Seçiniz *
İlçe Seçiniz *
Telefon *
Email *
Aura Cebilon
  • Baş Ağrısı Deyip Geçmeyin Ertelemeyin

    Baş ağrısı deyip geçmeyin, ertelemeyin…

    Baş ağrısını ciddiye alın.

    Gerek yoğun ve stresli günlük yaşam koşulları gerekse altta yatan çeşitli sağlık sorunları nedeniyle baş ağrısı toplumda en sık görülen şikayetlerden biridir. Baş ağrısı, az su tüketimi ve uzun süreli açlık gibi sebeplerden kaynaklanabileceği gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

    Baş ağrısının en yaygın sebepleri sinir, stres, kas gerginliği, migren, sinüzit, diyabet, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar, ilaçların yan etkileri, adet veya menapoz dönemleri gibi hormonal değişiklikler, hamilelik, beyin tümörleri, şiddeti çarpmalar ve travmalar, menenjit, nezle, grip, beyin iltihabı gibi enfeksiyon hastalıkları olarak gösterilebilir. Aşırı alkol tüketimi, kafeinin fazla tüketimi, tütün, ev kimyasalları ve parfüm gibi uyarıcılar, fazla efor sarfetmek, göz bozuklukları, basınç değişiklikleri, yetersiz ve kalitesiz uyku, uzun süreli açlık ve az su tüketimi de diğer etkenlerdir. 

    Baş ağrısı türleri ve dikkat edilmesi gereken belirtiler neler?

    Baş ağrıları bazen başın spesifik bölümlerinde görülebildiği gibi bazen enseye ve boyuna da vurabilir.

    En sık karşılaşılan baş ağrısı türü gerilim tipi baş ağrısıdır Gerilim tipi baş ağrıları boyun ve kafatasında yer alan kasların gerilmesi sonucu, vücudun yanlış pozisyonda uzun süre tutulması ya da stres gibi durumlar nedeniyle görülebilir.

    Yüzün bir tarafında veya göz arkasında belirgin yanıcı tarzda ağrı ile karakterize olan küme tipi baş ağrısı, uzun süre devam edebilir. Küme tipi baş ağrıları ataklar şeklinde meydana gelir. 

    Zonklayıcı türde ciddi seyirli bir baş ağrısı türü olan migren ise birçok alt türe ayrılır. Migrende bulantı, görme sorunları ve sersemlik gibi belirtiler oluşur. Yanıp sönen ışıklar, parıltılar, çapraz çizgiler, yıldız ya da kör nokta gibi görsel problemler yaşanabilir. Karıncalanma ya da konuşma güçlüğü gibi belirtiler bile görülebilir. Kadınlar erkeklere göre migrene yaklaşık olarak 3 kat daha yatkındır.

    Aniden ortaya çıkan baş ağrısı tipi olan gök gürültüsü baş ağrısı, sinsice başlar. Beyindeki kan damarlarını ilgilendirebildiği için en kısa sürede müdahale edilmesi gerekir.

    Yüksek tansiyon da baş ağrısı yaşanma sebeplerinden biridir. Tansiyona bağlı oluşan baş ağrısında tıbbi desteğe ihtiyaç duyulur. Bu durumda ağrıya burun kanaması, görme kaybı, uyuşukluk, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi önemli belirtiler eşlik edebilir.

    Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

    Ağrı sürekliyse ve şiddeti artıyorsa, ağrı fiziksel bir aktivite sırasında ortaya çıktıysa, hastanın bilinen kanser, kanama veya bağışıklık sistemi hastalıkları varsa, ağrı yaşayan kişinin yaşı küçük veya ileri ise baş ağrısı mutlaka araştırılmalıdır

    Baş ağrısı sorununda tedaviye karar verilirken mutlaka altta yatan nedenlerin tespit edilmesi ve ona göre en uygun tedaviye karar verilmesi gerekir. Tedavi, kişiden kişiye farklılık gösterir.