Su her zaman başrolde
Doğal içeceklerle vücut sağlığınızı destekleyin
Kışın iç ısıtan, yazın serinleten, kilo vermekten vücut direncini artırmaya, hastalıkların etkisini azaltmaya kadar birçok konuda beslenmeye destek olan içeceklerden vazgeçemeyiz. Peki hangi içecekleri hangi durumlarda tüketmeliyiz?
Başrol içeceğimiz olan, yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan su, güne başlarken de ilk sırada olmalı. Uyanır uyanmaz, güne ılık su içerek başlamak olmazsa olmaz. Vücudu tüm toksinlerden temizlemenin, bağışıklığı güçlendirmenin, vücut ve cilt sağlığını desteklemenin en önemli yolu su tüketimi.
Besin değeri yüksek olan ayranın tüketimi ise hem vücuda kalsiyum desteği sağlıyor hem de tokluk hissi veriyor ve yağ yakımını kolaylaştırıyor. Asitli ve sağlıksız içeceklerin yerine ev yapımı ayranı tercih etmek gerekiyor.
Özellikle aktivitenin azaltığı kış aylarında metabolizmayı hızlandıran, güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, bağışıklığı güçlendirip bilişsel fonksiyonları geliştiriyor.
Vitamin, folik asit, beta karoten, potasyum içeren meyve ve sebze suları, vücut iltihaplarını giderici, antiseptik özelliktedir. Doğal sebze ve meyve sularını kendiniz üretip afiyetle tüketerek vitamin ve mineralleri kaynağından doğal yollarla alabilirsiniz.
Zencefil, nane çayları ve limonlu su ile mide bulantınızı hafifletebilirsiniz. Yüksek ateş, kırgınlık, halsizlik yaşıyorsanız çözüm ıhlamur çayındadır. Ihlamur çayı, içerdiği flavanoitler sayesinde tahriş olan boğazı da onaracaktır.
Antiseptik özelliği taşıyan ada çayı, ağız içi yaraların tedavisinde etkili olur. Ağız kokusu şikayeti olanlar da ada çayı, maydonoz ve kekik suyunu tercih edebilir.
Diş eti iltihaplanmalarına nar suyu, diş eti kanamalarına ise greyfurt iyi gelir.
Mışıl mışıl uyuyun
Nane ve papatya çayları iyi uyumaya yardım eder. Hem yediklerinizi hazmetmenizi sağlayacak hem de sinirlerinizi gevşetip rahatlamanızı sağlayacak bu çaylar ile uyku sorunlarınızı azaltabilirsiniz.
Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayan kefir, kemik yoğunluğunun korunmasında etkilidir.
Sindirimi destekleyen, gaz birikimini önleyen rezene çayı, özellikle ana yemeklerden sonra içildiğinde bağırsakları yatıştırıcı etkisiyle gaz şikayetinin giderilmesinde etkili olur.
Suyun içine maydanoz ve nane eklemek de ödem söktürücü özelliğinden dolayı yararlıdır.
Doktor onayıyla doğru miktarda tüketin
Bitki çayı tüketimini doktora danışarak yapmak gerekir. Herhangi bir sentetik ilaç kullanılırken bitki çayları etkileşime girebilir. Doktorunuz sağlık sorunlarınız varsa veya süren bir tedaviniz varsa bitki çaylarını önermeyebilir. Bu çayları doğru zamanda ve doğru miktarda kullanmak gerekir.
Bu içeceklerin tümünü hazırlarken kullanılan suyun kalitesi de oldukça önemli. Sağlıklı içeceklerinizi evinizde kaynağınızda arıttığınız kaliteli bir suyla hazırlayın. Ayrıca vücudunuz için en gerekli olan sıvının su olduğunu göz önünde bulundurun, başka içecekleri suyun yerine koymayın.