ÜCRETSİZ TANITIM
Bilgilendirme yazısı’nı okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Adınız, Soyadınız *
İl Seçiniz *
İlçe Seçiniz *
Telefon *
Email *
Aura Cebilon
  • Plastik Su Ambalajlarındaki BPA Tehlikesinin Farkında Mısınız?

    Plastik su ambalajlarındaki BPA tehlikesinin farkında mısınız?

    Havaların iyice ısındı, hemen her yerde elimizde bir şişe su ile dolaşıyoruz.  Pek çok kişi, kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı sebebiyle su tercihini plastik ambalajlardan yana kullanıyor. Ancak pet şişeler, özellikle de güneş altında bekletilmiş olanlar, plastik madde içindeki zararlı maddelerin suya karışmasına sebep oluyor. Bu maddelerin başında ise BPA (BisfenolA) geliyor. Aldığınız suyun soğuk dolaplarda satılması içinizi rahatlatmaya yetmesin. Suyun dolaba girene kadar devam eden ve pek de takip edemediğiniz yolculuğu BPA riskini ne yazık ki azaltmıyor.

    Son zamanlarda üzerine en çok araştırma yapılan konulardan biri plastik. Uzmanlar, yapılan araştırmalarda, plastiğin hammaddesinde bulunan BPA’nın özellikle kadınlık hormonu olan östrojeni taklit ederek erkeklerde infertiliteye yol açabileceğini, kalp hastalıklarından hormonal sorunlara, kanserden gelişim bozukluğuna kadar pek çok hastalığa sebep olabileceğine işaret ediyor. Üstelik bu zararlar, DNA’ya işleyerek nesilden nesile aktarılıyor. 

    Anne adayları dikkat!

    Özellikle anne adayları damacana ve pet şişeden su içmemeli. Bisphenol A’nın (BPA), anne adayları ve bebekler için tehlikeli sonuçları olabiliyor. BPA, rahim duvarı üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle kanlanmayı azaltıp bebeğin tutunmasını zorlaştırabiliyor. Hücre yapısını bozuyor. Bu da düşüklere ve erken doğuma yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar, BPA’nın fertilite ve otizm sebepleri arasında olabileceğini de gösteriyor. BPA ayrıca, çocuklarda ve gençlerde davranış bozukluklarını tetikleyebiliyor.

    Marketlerde satılan tek kullanımlık pet şişelerin yanı sıra evlerde kullanılan damacanalarda da benzer bir tehlike var. Üstelik plastikteki BPA zararına damacaların temizlenmesi sırasında ortaya çıkan kimyalasal artıklar da ekleniyor. 

    Arıtılmış su ve cam şişe kullanın

    BPA belli sınırlar içinde insan sağlığına zarar vermese de plastik ürünlerin kullanımının giderek yaygınlaşması sebebiyle izin verilen günlük doz aşılıyor. Bu doz aşımı, sağlığı tehdit ediyor.

    Damacana su alınırken altında yazılan rakamlara mutlaka bakılması, BPA içeren 3 ve 7 rakamları yazan damacanalardan uzak durulması gerekiyor. 

    Sağlık için arıtma cihazı ile arıtılan, cam şişede muhafaza edilen su kullanmak öneriliyor. Su arıtma cihazı alırken de içinde kullanılan plastik malzemenin BPA içerip içermediğine, NSF sertifikası olup olmadığına bakılması gerekiyor.