Ramazan sonrası beslenmenize dikkat edin
Beslenme düzeninin tamaman değiştiği Ramazan ayının bitişi, yüksek kalorili ikramların olduğu ziyaretlerin yapıldığı bayram günlerine denk geliyor. İkramları geri çevirmenin zor olduğu güzel bayram günlerinde beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor.
Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve uzun süren açlıkla birlikte beslenme düzeni tamamen değişir. Bayramı, Ramazan ayı öncesindeki günlere geçiş süreci gibi görmek, hafif beslenerek başlayıp bedeni alıştırmak gerekir.
Geleneksel olarak hazırlanan bayram ikramlarının da börek, baklava gibi kan şekerini hızla yükselten besinler olduğu düşünüldüğünde, çeşitli sindirim problemlerine karşı tedbirli olmak önemlidir.
Neler yapılabilir?
Ramazan ayının bitmesiyle birlikte, özellikle de bayramda öğün sayısını ve porsiyonlarınızı aniden artırmayın.
Bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlamak, gün içinde bayram ziyaretlerinde ikram edilecekler de düşünüldüğünde daha doğru olacaktır.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta, biber, domates, salatalık, taze maydonoz gibi sağlıklı besinler tüketilmeli, salam, sosis, kızartma gibi ağır ve işlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır.
Besinlerin iyi çiğnenmesi, hızlı yenmemesi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olur.
Bayramda şeker, çikolata tüketimi kontrol altında tutulmalı, bu ürünlerin bakanlıktan izinli olmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
İkram edilen tatlılar tüketildiğinde ise ardından bir bardak ayran veya bir iki kaşık yoğurt tüketmek şeker seviyesini dengelemeyi destekleyebilir.
Bayramda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmesi ve porsiyonların küçük olması daha uygundur. Misafirlere hazırlanacak ikramların da sütlü tatlı, dondurma, kuru meyveler, ayran, taze meyve suları gibi sağlıklı alternatifler olması önerilir. Kuru meyvelerin yanına ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler de eklenerek besleyici ikramlıklar hazırlanabilir.
Dengeli beslenin
Ramazan ayı sonrası beslenmede, dört temel besin grubu olan süt ürünler, tahıl grubu, et-yumurta-baklagil, sebze-meyve tüketimi dengeli şekilde yapılmalıdır.
Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif (posa) içeriği yüksek, sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Öğün aralarının en az iki saat olması, mümkünse 4-5 saat olarak düzenlenmesi önerilir. Ramazan boyunca sahurda yemek yeme alışkanlığının gece beslenme alışkanlığına dönüşmemesine dikkat edilmelidir.
Bayramda çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri tüketirken aşırıya kaçılmamalıdır.
Özellikle kronik hastalığı olanların bayramda her zamanki diyetlerine dikkat etme konusunda daha tedbirli olması gerekir.
Ramazan ayı boyunca azalan su tüketimini telafi etmek için günde 2-2.5 liste su tüketmeye çalışmak, içilen suyun kalitesine dikkat etmek gerekir. Damacanalarda güvenli olmayan şartlarda üretilen veya bekletilen, pet şişelerde güneş ışığına maruz kalma riski olan sular yerine doğru yöntemlerle arıtılmış kaliteli su tüketilmelidir.