Suyun azı da çoğu da zarar
Yaşam kaynağımız su, sağlığımız için olmazsa olmazımız. Ancak her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de dengeyi sağlamak önemli. Çünkü az su içmek vücut sağlığı için nasıl zararlıysa, çok fazla su tüketmenin de zararları var.
Vücudun gereksinim duyduğundan fazla su tüketmek; mineral kaybı, karaciğer zorlanması, metabolizmada bozukluk, kronik yorgunluk ve böbrek yorgunluğu gibi sorunlara neden oluyor.
Fazla su tüketimi; kandaki elektrolitleri, özellikle de sodyumu seyreltir. Sodyum seviyesi hızlı bir şekilde düştüğünde ise sıvılar kan dolaşımından hücrelere geçerek hücrelerin genişlemesine ve şişmesine neden olur. Beyinde ödem gerçekleştiğinde bu durum nörolojik sorunlara, hatta ölüme yol açabilir.
Su zehirlenmesi riskine dikkat!
Sodyum, vücudumuzda su dengesini sağlayan ana elementtir. Fazla su tüketiminde böbrekler fazlasını atamayacak hale gelir, vücudumuzda sodyum tutulmaya başlar. Su tüketim miktarı sodyum tutulma miktarından daha fazla olduğunda bir elektrolit dengesizliği olan hiponatremi (su zehirlenmesi) meydana gelir.
Fazla su içmenin bir sonucu olarak yüksek düzeyde sodyum ve mineral kaybı ile ortaya çıkan su zehirlenmesi durumunda baş ağrısı, çift görme, bilinç bulanıklığı, uyuşukluk, mide bulantısı, kusma, kas zayıflığı, kramp, nefes alma güçlüğü, kramp, nefes alma güçlüğü gibi belirtiler görülür.
Çok fazla su içme isteğinin sebepleri yoğun egzersiz, aşırı tuzlu besinler tüketmek, dehidrasyon, terlemeye yol açan yüksek sıcaklıklar ve diyabet gibi hastalıklar olabilir. Gün içinde 4-5 litreden fazla su içenlerin diyabet hastalığı yönünden incelenmesi gerekir.
Fazla su tüketme isteği varsa kan tetkiklerinin yapılması, mutlaka bir doktor kontrolünden geçilmesi önemlidir.