ÜCRETSİZ TANITIM
Bilgilendirme yazısı’nı okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Adınız, Soyadınız *
İl Seçiniz *
İlçe Seçiniz *
Telefon *
Email *
Aura Cebilon
  • Yaz Aylarında Su Tüketimini Artırın!

    Yaz aylarında su tüketimini artırın

    Yaz aylarında vücudunuz için yapacağınız en iyi şey su içmektir. Sıvı kaybının en çok yaşandığı mevsim olan yaz mevsiminde, diğer mevsimlere oranla daha fazla su tüketmek gerekir. Su içtiğinizi zannederken susuz kalabilirsiniz. Bunu önlemenin en iyi yolu ise içtiğiniz suyu ölçmektir. 

    Ne kadar su içiyorsunuz? 

    Yaz aylarında su tüketimi genellikle kış aylarına göre daha fazladır. Sıcak havaların etkisiyle sıvı tüketiminde genel bir artış olsa da kimi insanlar su isteği hissetmeme, suyun tadını sevmeme gibi sebeplerle sıvı ihtiyaçlarını farklı şekilde giderebilmektedir. Oysa suyun yerini dolduran tek şey sudur. Ve yazın yeterli miktarda su tüketilmemesinin yol açtığı sağlık sorunları çok ciddi sorunlardır. Yeterince su içtiğimizden emin olmanın yolu ölçerek içmektir. Vücut ağırlığınıza göre içmeniz gereken su miktarı değişecektir. Her kilogram için 0,33 ml su uzmanların önerdiği miktardır. Bu ortalama 70 kg bir kişi için iki litrelik suya karşılık gelir.

    Dehidrasyonu ciddiye alın!

    Vücut fonksiyonlarının gerektiği şekilde yerine getirilebilmesi için gereken su ihtiyacı karşılanamadığında, dehidrasyon meydana gelir. Sıvı kaybı en çok yaşlı, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda görülür. Yaz mevsiminde güneşte uzun süre kalan çocuklar da risk altındadır. Özellikle ishal, kusma gibi sorunlar yaşanıyorsa sıvı kaybının risklerine karşı çok daha dikkatli olmak gerekir.

    Vücut su kaybı yaşadığında ağızda kuruluk, vücutta halsizlik hissedilir. Sersemlik ve uykulu olma hali, baş ağrısı, idrar renginde koyuluk, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü de yaşanabilir. Sıvı kaybı ileri derecede ise böbrek yetmezliği, kas krampları, bilinç kaybı yaşanabilir. Vücutta su kaybı çok fazla ise kalp, böbrek, beyin, karaciğer gibi organlar da etkilenebilir.

    Dehidrasyon tedavisinde, kaybedilen sıvı ve elekrolitler yerine konulmaya çalışılır. Dehidrasyon hafif ve orta derecede ise su tüketiminin artırılması yeterli olur. Soğuk sıvılar vücuttan daha çok atıldığından, oda sıcaklığındaki suların tercih edilmesi önerilir.

    Parçaları NSF belgesine sahip olan, suyu ters ozmoz sistemi ile arıtan, musluktan içme suyuna erişimi sağlayan su arıtma cihazları kullanılabilir.